Aktualno
26.02.2015   V PBS smo zaznali pojav lažnih spletnih strani >>

V Poštni banki Slovenije smo zaznali pojav elektronskih sporočil, ki pozivajo prejemnike k posredovanju zaupnih osebnih podatkov, kot so uporabniška imena, gesla, bančni računi, številke bančnih kartic in podobno. Gre za lažna sporočila, na prvi pogled prepričljiva, v podrobnostih pa je naveden drug, lažni pošiljatelj.

 

 

 

V tem elektronskem sporočilu so označeni 3 elementi, ki nakazujejo na poizkus zlorabe: 

 • pošiljateljeva domena »pbs-security.si« ne obstaja, pravilna domena je »pbs.si«, 
 • samo sporočilo je zapisano v nepravilnem slovenskem jeziku, verjetno zaradi uporabe avtomatskih prevajalnikov, 
 • v sporočilu je navedena povezava »http://wordpress.logicatorino.it/dd/«, za katero se skriva lažna spletna stran. S klikom na povezavo se pojavi neuradna spletna stran z nepravilnim logotipom in neuradno celostno podobo.

 

Poudarjamo, da v tem primeru ne gre za vdor v sistem Poštne banke Slovenije pač pa lažno spletno stran, ki želi s pomočjo socialnega inženiringa od komitentov pridobiti identifikacijske elemente za vstop v elektronsko banko PBS.net z namenom poskusa odtujitve finančnih sredstev.
V banki nikoli od svojih komitentov ne zahtevamo posredovanja zaupnih osebnih podatkov oz. vnašanja identifikacijskih elementov prek elektronske pošte.

Uradne spletne strani elektronske banke PBS.net prepoznate po zeleno obarvani ukazni vrstici s ključavnico, kar označuje njeno veljavnost, pravilni spletni naslov/povezava ki se prične z:

https://pbspikanet.pbs.si/....

 

1) V spletnem brskalniku Internet Explorer je slika naslednja:

  

 

2) V spletnem brskalniku Mozilla Firefox je slika naslednja:

 

 

3) In v spletnem brskalniku Google Chrome:

 

 

V elektronsko banko PBS.net se prijavljajte izključno prek spletne strani banke:

http://www.pbs.si

Vse uporabnike elektronske banke pozivamo, da ste pazljivi in ne klikate na dane povezave v poslanih elektronskih sporočilih oziroma ne odpirate morebitnih priponk, kadar niste prepričani, da sporočilo prihaja iz zaupanja vrednega naslova.

Če ste se kljub vsem opozorilom prijavili v ponarejeno spletno stran, nas o tem nemudoma obvestite na telefonsko številko 02/228-83-50 oziroma nam pošljite sporočilo na elektronski naslov: pomoc@pbs.si

Če prejmete še kakšno podobno sporočilo, nam ga prosimo posredujte na zgoraj naveden elektronski naslov.

Več informacij in nasvetov za varno spletno bančništvo ter o pomembnosti pravilnega ravnanja za varnost osebnega računalnika in drugih mobilnih naprav najdete na spodnji povezavi:

Varni na internetu

04.02.2015   Pomembne informacije za imetnike kartic Maestro pred potovanjem v tujino >>

Zaradi povečanega števila zlorab na karticah Maestro, ki jih izdajamo banke v sistemu Activa, in so posledica skimmingov na bankomatih, smo v banki uvedli dodatne preventivne ukrepe.

 

Da bi obvarovali imetnike kartic Meastro in preprečili nadaljnje zlorabe, smo omejili poslovanje za dvige gotovine na bankomatih v državah, ki ne spoštujejo mednarodnega kartičnega pravila »Chip Liability Shift«. Te regije in države so Azija in Pacifik, Združene države Amerike, Latinska Amerika, Karibi, Bangladeš, Idija, Maldivi, Nepal, Šri Lanka in Butan.

V omenjenih državah boste lahko s karticami Maestro nemoteno poslovali na POS terminalih in dvigovali gotovino v bančnih enotah. Za dvige gotovine na bankomatih pa vas prosimo, da nam svoje potovanje v omenjene regije in države predhodno sporočite na tel. št. 02 228 83 05 in zagotovili vam bomo nemoteno poslovanje tudi na bankomatih.

Če se v omenjenih regijah in državah že nahajate, boste dvige na bankomatih lahko opravili, tako da boste predhodno poklicali v avtorizacijski center Activa na tel. št. +386 5 666 12 56. Telefonska številka je navedena tudi na vaši kartici. Klicni center deluje 24 ur na dan vse dni v letu.

29.01.2015   Previdno pri ravnanju z elektronskimi sporočili >>

V zadnjem času se je pojavilo večje število lažnih elektronskih sporočil, ki pozivajo prejemnike k posredovanju zaupnih osebnih podatkov, kot so uporabniška imena, gesla, bančni računi, številke bančnih kartic in podobno.

 

Tarče napada so že bili komitenti nekaterih slovenskih bank. V Poštni banki Slovenije nismo zaznali tovrstnih elektronskih sporočil, kljub temu pa vas preventivno obveščamo o potencialnih nevarnostih. Lažna sporočila so na prvi pogled prepričljiva - zapisana v slovenskem jeziku, s skoraj identičnim logotipom in kreativno podobo banke.

 
Svetujemo, da ste pazljivi in ne klikate na dane povezave oziroma ne odpirate morebitnih priponk, kadar niste prepričani, da sporočilo prihaja iz zaupanja vrednega naslova. V banki nikoli od svojih komitentov ne zahtevamo posredovanja zaupnih osebnih podatkov preko elektronske pošte.
 

Več informacij najdete na spletnih straneh Združenja bank Slovenije, SI-Cert in Varni na internetu.

19.01.2015   Nova zloženka Združenja bank Slovenije >>

Združenje bank Slovenije je izdalo novo zloženko o pridobivanju podatkov o strankah, ki so potrebni zaradi izvajanja predpisanih zahtev na področju preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma. 

 

 

V zloženki je obrazloženo:

 • Zakaj morajo banke in hranilnice pridobivati podatke o svojih strankah in kakšno pravno podlago imajo za to?
 • Kakšne so koristi pridobivanja podatkov o strankah?
 • Katere podatke o strankah morajo banke pridobiti?
 • Ali zadošča, da banka od stranke zgolj pridobi podatke, ali jih mora tudi preveriti?
 • Kdaj morajo banke pridobiti te podatke?
 • Kako banke ravnajo s temi podatki?

Vsebina zloženke

30.09.2014   NOVO Zavarovanje kartic in osebnih predmetov >>

Plačilne kartice so naš vsakodnevni sopotnik. Morebitna izguba ali kraja kartice pa nam lahko povzroči velike finančne posledice.

 

V Poštni banki Slovenije lahko sedaj sklenete novo vrsto zavarovanja, Zavarovanje kartic in osebnih predmetov, ki krije škodo, nastalo ob izgubi ali kraji vaših bančnih kartic, skupaj z osebnimi predmeti. Letna premija zavarovanja znaša samo 7,20 EUR.

 

Kako sklenete zavarovanje?

Pokličite brezplačno telefonsko številko 080 80 58 ali telefonsko številko 02 228 83 50 in se dogovorite, da vam pošljemo na dom vso potrebno dokumentacijo. povpraševanje lahko pošljete tudi na elektronski naslov info@pbs.si.

 

Več informacij o zavarovanju

27.08.2014   FATCA sporazum >>

Republika Slovenija je z Združenimi državami Amerike 2. 6. 2014 podpisala Sporazum o izboljšanju spoštovanja davčnih predpisov na mednarodni ravni in izvajanju FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), ki velja od 1. 7. 2014.

 

Po zahtevah iz sporazuma smo dolžne finančne inštitucije v Sloveniji informacije o strankah, ki bodo opredeljene kot ameriški davčni zavezanci, poročati slovenskim davčnim organom. Te informacije bodo nato sporočene ameriški davčni upravi IRS – Internal Revenue Service.

 

Več informacij

11.08.2014   Opozorilo v zvezi z virtualnimi valutami >>

Želimo vas opozoriti na tveganja, s katerimi se lahko srečate, če kupujete, hranite ali trgujete z virtualnimi valutami, kot je npr. bitcoin.

 

Razvoj spletnega poslovanja in nakupovanja je spodbudil tudi pojav novih načinov plačevanja, kot so virtualne valute. Postajajo vse bolj priljubljene. Virtualne valute so povsem nereguliran digitalni denar, za katerega ne veljajo nobeni regulativni zaščitni ukrepi. Najbolj pogosta tveganja, katerim ste zato izpostavljeni, so:
• nenaden propad ali prenehanje delovanja menjalne platforme,
• odtujitev sredstev iz elektronske denarnice,
• prevare (npr. t.i. Ponzijeva shema),
• zlorabe za kriminalne dejavnosti, vključno s pranjem denarja,
• nihanje vrednosti posamezne virtualne valute, vse do upada na nič.

 

Če kupujete virtualne valute, vam priporočamo, da se v celoti seznanite z njihovimi posebnimi značilnostmi. Pozanimajte se glede lastništva, poslovnega modela in preglednosti menjalnih platform. Ne uporabite v ta namen denarja, za katerega si ne morete privoščiti, da ga izgubite. S svojo digitalno denarnico ravnajte skrajno previdno, v njej ne hranite velikih vsot denarja daljši čas.

 

Več informacij lahko preberete na spletnih straneh Banke Slovenije in Združenja bank Slovenije.

01.06.2014   Storitve za pravne osebe na pogodbenih poštah >>

Banka je zaradi racionalizacije poslovne mreže Pošte Slovenije v novembru 2012 pričela s ponujanjem nekaterih storitev na pogodbenih poštah.

V lokalnih okoljih so pogodbene pošte dobro sprejete predvsem zaradi daljšega delovnega časa, kot so ga prvotno v teh okoljih imele redne pošte. Zato sta se Poštna banka Slovenije in Pošta Slovenije sporazumeli, da pogodbene pošte od 1. 6. 2014 poleg storitev za fizične osebe izvajajo storitve tudi za pravne osebe, in sicer za mala podjetja, samostojne podjetnike in društva. Ti lahko na pogodbenih poštah opravijo negotovinsko plačilo v breme transakcijskega računa pravne osebe do 3.000 EUR, izvedejo polog gotovine na transakcijske račune do 3.000 EUR in dvignejo gotovino s transakcijskega računa do največ 1.000 EUR.

20.03.2014   Ugodnosti za nove imetnike osebnega računa >>

NOV ZAČETEK, paket ugodnosti za nove imetnike osebnega računa s kartico, prinaša naslednje ugodnosti:

 • brezplačno polletno vodenje osebnega računa s kartico za imetnike računov z rednimi prilivi,
 • brezplačen pristop k elektronskemu in mobilnemu bančništvu,
 • polovični stroški odobritve prvega izrednega limita,
 • brezplačno osebno svetovanje mobilnega bančnega svetovalca pri najemu stanovanjskega kredita,
 • 30 % popusta pri naročilu osebnih znamk Pošte Slovenije.

Otvoritev osebnega računa lahko naročite tu.